Система управління витратами
Управління витратами— це процес цілеспрямованого
формування витрат щодо їхніх видів, місць та носіїв за постійного контролю
рівня витрат і стимулювання їхнього зниження.
Система управління витратами має функціональний
та організаційний аспекти. Вона включає такі організаційні підсистеми: пошук і
виявлення чинників економії ресурсів; нормування витрат ресурсів; планування
витрат за їхніми видами; облік та аналіз витрат; стимулювання економії
ресурсів і зниження витрат.
Установлені норми витрат— це граничні витрати
окремих видів ресурсів заданих організаційно-технічних умов виробництва. Вони є
важливим чинником забезпечення режиму жорсткої економії і відповідно
конкурентоспроможності підприємства. У процесі планування встановлюються
граничні (допустимі) загальні витрати в підрозділах і в цілому по підприємству
(кошториси) та на одиницю продукції. Фактичний рівень витрат обчислюється за
даними поточного обліку.
Місце витрат — це місце їх-відповідальності |
нього формування (робоче місце, група робочих місць, дільниця, цех). Під
центром відповідальності розуміють організаційну єдність місць витрат з
центром, відповідальним за їхній рівень.
За центрами відповідальності складаються
кошториси (планові витрати), обчислюються фактичні витрати, а для виробничих
підрозділів визначається собівартість одиниці продукції (послуг).
Прямі витрати безпосередньо відносять на
продукцію центрів відповідальності (місць витрат), а непрямі — формуються в
цих центрах, а потім розподіляються між окремими видами продукції. Поділ витрат
на змінні та постійні стосовно центрів відповідальності (місць витрат) важливий
для складання так званих гнучких кошторисів та оцінки діяльності.
Поділ витрат на змінні (пропорційні) та
постійні уможливлює визначення їхньої загальної суми за і постійних витраті
певний період за формулою
Збільшення обсягу виробництва є важливим
чинником зниження собівартості продукції.
Унаслідок наявності постійних витрат
виробництво продукції до певного, критичного обсягу (N
) є збитковим. Критичний обсяг виробництва називається ще й інакше — точкою
беззбитковості. За зростання обсягу виробництва частка постійних витрат в
їхній загальній (сукупній) величині знижується, зменшуються збитки, і після
досягнення критичного обсягу виробництво продукції стає рентабельним.
|