Витрати утворюються в процесі формування та
використання ресурсів для досягнення певної мети.
Поточні витрати чинників виробництва бувають
циклічними та безперервними. Перші повторюються з кожним циклом виготовлення
продукту (витрати на матеріали, заробітну плату виробничників, інструмент та
ін.), другі існують постійно і незалежно від виробництва (утримання приміщень,
споруд, устаткування, управлінського персоналу тощо).
Витрати мають натуральну та грошову форми.
Планування й облік витрат факторів виробництва в натуральній формі
(кількість, маса, об'єм, довжина тощо) мають важливе значення для організації
діяльності підприємства. Проте для оцінювання результатів цієї діяльності
вирішальною є грошова оцінка витрат.
Слід відрізняти витрати, які утворюють
вартість продукції в певному періоді (списуються на неї), і реальні грошові
виплати.
Собівартість
продукції — це грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення та
збут продукції. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість
комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а
отже, і рівень техніки, технології та організації виробництва. Собівартість є
одним із важливих показників ефективності виробництва. Собівартість продукції
має тісний зв'язок з її ціною. Це виявляється в тім, що собівартість є базою
ціни товару і водночас обмежником для виробництва (ніхто не випускатиме продукції,
ринкова ціна якої є нижчою за її собівартість).
Для обчислення собівартості продукції важливе
значення має визначення складу витрат, які в неї включають. Витрати
підприємства відшкодовуються за рахунок двох власних джерел:
собівартості й прибутку. Тому питання
про склад витрат, які включаються в собівартість, є питанням їхнього розподілу
між зазначеними джерелами відшкодування. Загальний принцип цього розподілу
полягає в тім, що через собівартість мають відшкодовуватися ті витрати
підприємства, які забезпечують просте відтворення всіх факторів виробництва:
предметів, засобів праці, робочої сили та природних ресурсів. Відповідно до
цього в собівартість продукції включають витрати на:
- дослідження ринку та виявлення потреби в
продукції;
- підготовку й освоєння нової продукції;
- виробництво, включаючи витрати на сировину,
матеріали, енергію, амортизацію основних фондів і нематеріальних активів,
оплату праці персоналу;
- обслуговування виробничого процесу та
управління ним;
- збут продукції (пакування, транспортування,
реклама, комісійні витрати і т.п.);
- розвідку, використання й охорону природних
ресурсів (витрати на геологорозвідувальні роботи, плата за воду, деревину,
витрати на рекультивацію земель, охорону повітряного, водного басейнів);
- набір і підготовку кадрів;
- поточну раціоналізацію виробництва
(удосконалення технології, організації виробництва, праці, підвищення якості
продукції"), |р4 крім капітальних витрат.
З різних причин на практиці немає повної
відповідності між дійсними витратами на виробництво й собівартістю продукції.
Непродуктивні витрати підприємства,
пов'язані з виробничою діяльністю (втрати від браку, недостач і псування
матеріалів, від простоїв тощо), у межах встановлених норм включаються у фактичну
собівартість продукції, а втрати від порушення вимог (умов) договорів з іншими
підприємствами та організаціями (штрафні санкції) відшкодовуються за рахунок
прибутку.
Загальні витрати – це витрати на весь обсяг
продукції за певний період. Їхня сума залежить від тривалості періоду й
кількості виготовленої продукції. Витрати на одиницю продукції обчислюються як
середні за певний період, якщо продукція виготовляється постійно або серіями.
Граничні витрати характеризують їхній
приріст на одиницю приросту обсягу виробництва. Показник граничних витрат
використовується за аналізу доцільності зміни обсягу виробництва.
За планування, обліку та аналізу витрати
класифікуються за певними ознаками. Основними з них є ступінь однорідності витрат,
спосіб обчислення для окремих різновидів продукції, зв'язок з обсягом
виробництва.
За ступенем однорідності витрати поділяються
на елементні й комплексні. Елементні витрати однорідні за складом, мають єдиний
економічний зміст і є первинними. До них належать матеріальні витрати, оплата
праці, відрахування на соціальні потреби, амортизаційні відрахування, інші
витрати. Комплексні витрати різнорідні за складом, охоплюють кілька елементів
витрат. Їх групують за економічним призначенням у процесі калькулювання та
організації внутрішнього економічного управління.
За способом обчислення на окремі різновиди
продукції витрати поділяються на прямі й непрямі. Прямі витрати безпосередньо
зв'язані з виготовленням певного різновиду продукції і можуть бути прямо
обчислені на її одиницю. Непрямі витрати не можна безпосередньо обчислити для
окремих різновидів продукції, бо вони зв'язані не з виготовленням конкретних
виробів, а з процесом виробництва в цілому: зарплата обслуговуючого й
управлінського персоналу, утримання та експлуатація будівель, споруд, машин
тощо.
На підставі зв'язку з обсягом виробництва
витрати поділяють на постійні та змінні.
Постійні витрати є функцією часу, а не обсягу
продукції. Їхня загальна сума не залежить від кількості виготовленої продукції
(зрозуміло, у певних межах).
До постійних належать витрати на утримання
та експлуатацію будівель і споруд, організацію виробництва, управління. На
практиці до групи постійних відносять також витрати, які хоч і змінюються
внаслідок зміни обсягу виробництва, але не істотно. Їх називають
умовно-постійними.
Змінні витрати — це витрати, загальна сума
яких за певний час залежить від обсягу виготовленої продукції. У свою чергу, їх
можна розділити на пропорційні та непропорційні.
Пропорційні витрати змінюються прямо
пропорційно обсягу
виробництва. До пропорційних належать
переважно витрати на сировину, основні матеріали, комплектуючі вироби,
відрядну зарплату робітників.
Непропорційні витрати поділяються на
прогресуючі та дегре-суючі. Прогресуючі витрати зростають у більшій мірі, ніж
обсяг виробництва.
Дегресуючі витрати зростають повільніше, ніж
обсяг виробництва
У практичних обчисленнях загальну динаміку
змінних витрат спрощують, уважаючи всю їхню сукупність пропорційною. Це значно
полегшує аналіз і прогнозування витрат.
|